Håll koll med Kalender i mobilen

Har du en mobil har du en kalender. Med kalendern kan du samla all information på ett ställe, du får en överblick över vad som ska göras i veckan och underlättar på så sätt din planering. Fördelen med att använda kalender i mobilen är att mobilen oftast är med och att den kan ge dig påminnelser. Men självklart väljer du en vanlig "papperskalender" om det passar dig bättre.

Hur kalendern används beror på dina behov och vad som är viktigt för dig att notera. För några räcker det att notera läxor och prov, för andra är det viktigt att kunna se alla lektioner och raster samt få påminnelser några minuter innan varje lektion börjar. I många kalendrar kan man färgmarkera olika aktiviteter för att det ska bli tydligare.

En elev har uttryckt sig så här om att använda kalender:

”Week calender är perfekt för oss som har en miljon tider att passa men som lätt glömmer. Man väljer själv vilken vy man vill ha och det blir lättare att komma ihåg saker då man kan anpassa vid vilka datum, tider och veckor appen ska påminna en. Det är också lätt att få en bra överblick då man själv väljer färgen på alla de olika aktiviteterna. Sedan jag börjat använda appen är jag mindre stressad och mår bättre!

 

Hur kommer jag igång?  Börja med att ladda ner Google kalender som är Googles officiella kalenderapp och som enkelt synkar med ditt skolkonto. Den finns för iPhone/iPad och Android.

Prova nu att lägga in aktuella aktiviteter t.ex. prov och uppgifter som ska vara klara under de närmaste veckorna. Fundera över hur du skulle vilja bli påmind, kanske några dagar innan så att du verkligen kommer igång att börja plugga och/eller några minuter innan provtillfället så att du inte riskerar att komma för sent.

När du testat ett par veckor är det dags att utvärdera. Märkte du av påminnelserna? Hade du skrivit upp tillräckligt med information för att du skulle veta vad det handlade om och vad du hade tänkt att du skulle göra? Vilken skillnad gjorde det? Om du behöver gör du förändringar och testar igen.

 

Mer om Googles kalenderapp och andra alternativ:

  • Google kalender är den officiella Google kalender-appen och kopplas därför mycket smidigt till ditt Googlekonto och därmed Kungsmadsskolans och Teknikums webplattform. Appen är enkel att använda och ren i sin layout. Aktiviteter kan färgkodas. En bra funktion är att man kan lägga till en plats till aktiviteten och har då karta och vägbeskrivning direkt i kalendern via google maps. Man kan utöver händelser även lägga in påminnelser. Dessa ser du tydligt i den vy du valt och de hänger med tills du markerar dem som klara. Mer information om påminnelserna i webversionen av google kalender hittar du på Digitalaverktyg.se. Länkar till appen hittar du här: iPhone/iPad och Android.
  • Testa kalendern som följer med din mobil. Dessa är vanligtvis bra och har flera funktioner såsom olika vyer, påminnelser och möjlighet att färgkoda aktiviteter.
  • Week Calendar för iPhone/iPad (kostar 20 kr). Mycket bra och tydlig kalender. Har fördelar i att man kan färgkoda aktiviteter och anpassa tider för påminnelser helt utifrån eget önskemål. Länk till appen hittar du här: Week Calendar för iPhone/iPad
  • Business Calendar för Android. Business Calendar kan vara lite krånglig att komma igång med eftersom det finns många inställningsmöjligheter men när man väl är igång så är den mycket tydlig och det är enkelt att växla mellan olika kalendrar. Den finns i en gratisversion och en betalversion (Business Calendar Pro ca 50kr), skillnaden är bl.a. att man i betalversion har möjlighet att anpassa ljudpåminnelserna i stor utsträckning och kan låta det ringa till man stänger av. Länk till appen hittar du här: Business Calendar
  • Jorte kan vara ett bra val om det är viktigt att du själv kan påverka färg och form på kalendern. Här kan du även lägga in listor med uppgifter och du kan lägga till foton och bilder till olika händelser. Kräver lite tid för att sätta sig in i de olika funktionerna och inställningsmöjligheterna. Länk till appen hittar du här: iPhone/iPad och Android
  • Svenskt skolfoto är en app där du kan lägga in ditt schema och dina skoluppgifter. Ämnena i schemat kan du färgkoda och till dina uppgifter kan du koppla ljud, bild och så många påminnelser som du behöver. Instruktionsfilm för mobil och platta finns här: svenskt skolfoto Appen hittar du här: iPhone/iPad och Android
  • Smartkalender finns för både  iOS och Android, kostar ca 50 kr. Det är en kalender som erbjuder bildstöd och visualiserar tiden för dagen och för varje enskild aktivitet. Kalendern visas endast i en dagsvy. Läs mer här: Smartkalender

 

Foto: CC. Dafne Cholet