Spela in under lektion

Många tycker det är väldigt svårt att lyssna på en föreläsning eller genomgång och samtidigt föra anteckningar. Många gånger tvingas man då välja mellan att lyssna och inte få med sig några anteckningar därifrån eller att skriva av de anteckningar som görs på tavlan och då få mycket svårt att hänga med i det läraren säger.

Ett sätt som kan underlätta är att spela in lektionen samtidigt som man för korta anteckningar i form av stödord. Att lyssna på en hel lektion igen är ju självklart inte möjligt, det skulle ta alldeles för mycket tid och man skulle aldrig orka! Men det finns appar och program där du enkelt kan spela upp stycken av det du spelat in, kanske nån del som du hade svårt att hänga med i och skulle behöva höra igen.

AudioNote är en app som finns till både iPhone/iPad och Android (samt PC och Mac). Det är en lite dyrare betalapp på ca 40-50 kr men du kan testa den i en gratisversion först så du vet hur den funkar. Du sätter igång inspelningen och det du spelar in kopplas till de ord du skriver. När du vill lyssna klickar du på ditt stödord och uppspelningen börjar där du skrev just det ordet. Du kan förutom att skriva även rita bilder, markera med överstrykningspenna och ta bilder som du infogar i texten.  Du kan dock inte redigera för mycket i dina anteckningar i efterhand eftersom inspelningen är kopplad till dina stödord. Anteckningarna sparar du i iCloud eller Dropbox, sparar du dina anteckningar i iCloud-mappen så synkas anteckningarna automatiskt med dina andra enheter.

Det är ok att spela in under lektion men prata med din lärare först så att han eller hon tycker att det känns ok. Det du spelar in använder du för privat bruk och det får inte delas.

 

Foto: CC. Vancouver Film School