6 tips för att börja plugga

Många lägger mycket tid på att tänka på att de borde plugga, det är så lätt att skjuta upp det till lite senare och lite senare och nästa dag och nästa dag... Prova att gör något annorlunda och använd tiden till att faktisk plugga!

Här är några tips på hur du kan komma igång:

 

1. Skapa bra förutsättningar innan du sätter igång!

För att komma igång med att plugga är första steget att man faktiskt vet VAD man ska plugga på. Gör en lista på vad du behöver göra och när det måste vara klart. Ibland kan listan bli lång men tänk att den är en hjälp för dig att komma igång!

2. Ta reda på hur du behöver ha det för att plugga som bäst!

Vi är alla olika och lär på olika sätt. Fundera över vad som är bäst för dig och när du har som störst möjligheter att fokusera på att plugga. Om du inte vet får du testa dig fram och börja då med det som du tror kan passa dig eller fråga någon som känner dig om vad de tror. Du kan även gör ett test och/eller läsa lite mer om olika sätt att lära sig på här (Mittuniversitetet).

Vart kan du sitta? På skolan? I köket? På ditt rum? I Biblioteket? Ska du överhuvudtaget sitta eller är lär du dig bäst när du är i rörelse?

När har du lättast för att plugga? På håltimmar? Direkt efter skolan? Efter maten? Senare på kvällen?

Hur vill du ha det runtomkring? Helt tyst? Musik på? Nån som kan hjälpa i närheten?

3. Skippa känslan ”allt eller inget”!

När man ska ta tag i pluggandet är det lätt att man överdriver  och bestämmer sig för att plugga varje dag i veckan minst två timmar per gång eller något liknande. Det är inte konstigt att man gör så men det lyckas sällan! Tänk istället att allt är bättre än inget! Fixar du 15 minuter varje vardag blir det 1 h och 15 minuter på en vecka och fixar du 30 minuter blir det 2 h och 30 minuter per vecka.

4.Tidsbestäm studietiden!

Bestäm innan hur länge du ska plugga. Motivationen kan öka med en tydlig början och slut på det du ska göra. Att du innan bestämmer dig för hur länge du ska plugga gör också att du automatisk sätter ett mål för vad du ska göra. Använd gärna en äggklocka eller Time Timer för att hålla koll på tiden. Om du inte vill ha tiden som måttstock kan du även planera studietiden utifrån uppgifter som du ska göra klart, risken är dock att det blir lite otydligare eftersom man inte säkert kan veta hur lång tid en uppgift tar.

5. Belöna dig!
Har du uppnått målet för dagen är du värd en belöning och du kan slappna av ”på riktigt”. Att belöna sig kan hjälpa till att hålla motivationen uppe. Fundera på vad som är en bra belöning för dig! Det kanske är att träna, träffa nån kompis, spela, se en film eller kanske bara ta ett äpple.

6. Bara gör!
Lägg inte för mycket känslor i vad du gjort eller inte gjort. Bara gör!

Foto: CC. James Rhodes