Planera och minska stressen!

I skolan är det mycket att hålla reda på, prov som ska skrivas och uppgifter som ska lämnas in på bestämda datum. För att klara sina uppgifter måste man börja i tid och för det krävs planering. Börjar man för sent ökar stressen ofta rejält och det är lätt att tappa motivationen när man vet med sig att man har många långa pluggtimmar framför sig.

Till att börja med behöver man ha koll på vad man ska göra och till när. För att hålla koll kan det vara bra att använda en kalender eller skriva nån form av lista på vad som är aktuellt (utgå från Classroom och fliken Arbete där aktuella uppgifter finns listade). När du väl vet vad du behöver göra och när du ska vara klar finns det olika sätt att planera på. Det som oftast rekommenderas på olika webbsidor om studieteknik är att man använder sig av en veckoplanering. En planering kan öka möjligheterna att få saker gjorda eftersom du redan har tänkt igenom vad du ska göra när du sätter dig ner och ska plugga.

En elev har sagt så här om att planera:

”Jag har lärt mig strategier för att planera mitt skolarbete och även om det är mycket att göra så känns det lugnare nu när jag planerar bättre. Jag är mindre stressad!”

 

Hur gör jag en veckoplanering?

1. Bestäm en fast dag i veckan då du gör din planering. Torsdag kan vara en bra dag om du vill använda delar av helgen för att plugga på sånt som händer nästa vecka, söndag kan vara en bra dag om du känner att det är skönt att planeringen följer hela veckor.

2. Kolla igenom vilka uppgifter och prov som är aktuella i veckan som kommer och kanske även två eller tre veckor framåt. Fundera även över om du har andra saker som du tänkt göra i veckan t.ex träna eller träffa nån kompis.

3. Fundera på hur mycket tid du behöver lägga på varje uppgift. Det är inte alltid så lätt men du får uppskatta tiden och efterhand kommer det bli lättare. Du behöver veta det för att du ska kunna genomföra punkt 4.

4. Bestäm vilken dag/dagar som du ska jobba med respektive uppgift. Var realistisk och boka inte in flera timmars arbete om du vet att du inte kommer klara att jobba så länge. Ta även hänsyn till andra saker som du har inbokade under veckan.

5. Skriv ner din planering och ha den där du ser den. Brukar du sitta och jobba vid skrivbordet hemma kan det vara bra att ha planeringen där, använder du alltid dator kan det vara bra att lägga den på skrivbordet så du lätt ser den när du startar upp datorn.

 

Din planering skulle kunna skrivas på en whiteboardtavla och se ut så här:

planeringstavla

Din planering skulle kunna skrivas på notislappar i din dator och se ut så här:

planering i notiser

Din planering skulle kunna skrivas för hand och läggas som bild för låst skärm i din telefon:

IMG_0300[1]

 

Du avgör själv hur detaljerad din planering behöver vara men ju mer detaljer desto lättare brukar det vara att komma igång. Ibland kan det t.ex. vara bra att skriva in klockslag för när du ska plugga om det är så att du lätt skjuter på det till sent, när du egentligen inte orkar. Var noga med att göra  planeringen realistisk och möjlig att genomföra, den ska inte bygga på önsketänkande utan på vad du faktiskt kan klara av. Vill du se en film från Orka plugga med mer info om hur du kan planera klickar du här.

 

Foto: Tidigare elev Teknikum