Prata med mobilen eller plattan!

Har du svårt att formulera dig när du skriver men lättare när du pratar? Du kan hjälpa dig själv genom att prata med mobilen eller plattan så skriver den det du säger.

I både Android och iPhone/iPad har du möjlighet att få ditt tal omvandlat till skriven text.

 

iPhone/iPad: Till vänster om mellanslagstangenten har du en symbol i form av en mikrofon, tryck på den och prata så omvandlas ditt tal till text. Eftersom funktionen finns på skrivbordet innebär det att du kan tala in i alla appar där du använder tangentbordet. Alla ord blir inte alltid rätt men det mesta blir det, även om man pratar på lite snabbare. Johanna Kristensson, Logopeden i skolan, har gjort en kort film om hur det fungerar.

 

tala med ipad

 

Du kan även tala in på andra språk men då måste du först ändra tangentbord. För att lägga till tangentbord går du in i Inställningar, väljer Allmänt, väljer Tangentbord, väljer Lägg till nytt tangentbord och sedan det tangentbord du vill ha. När du sedan vill tala in går du in i appen du vill använda, tar upp tangentbordet och trycker på ”jordglobssymbolen” bredvid mikrofonen för att välja tangentbord. En utförligare beskrivning med bilder hittar du på Logopedeniskolan.se.

 

växla tangentbord

 

Andriod: Även i din Androida telefon bör du hitta mikrofonsymbolen till vänster om mellanslagstangenten. Det kan vara en ”flervalsknapp” så att du behöver hålla den nertryckt för att kunna aktivera mikrofonen. Inställningar för tangentbordet hittar du under Inställningar och därefter språk och inmatning. Skulle inte ditt tangentbord ha inspelningsfunktionen så kan du söka efter ett nytt tangentbord på Google play.

 

Hur kan jag använda detta?  Om du har svårt att komma igång med uppgifter för att du inte vet hur du ska skriva kan du prova att tala in det du tänker. Det gör att du får lite ord på pappret som du sedan kan utgå ifrån när du ska skriva, du kan få känslan av att ha börjat. Det kan även underlätta att tala in när själva skrivandet och formulerandet av ord tar mycket kraft och energi.

 

Foto: CC. Matt Biddulph