Läsarvy för bättre fokus!

När du läser en artikel i dator eller platta kan det vara störande att samtidigt se reklam, annonser och bilder vid sidan av. Det blir särskilt jobbigt när man behöver koncentrera sig för att förstå och verkligen vill komma ihåg det man läser.

För att lättare kunna fokusera när du läser information på webbsidor kan du använda dig av några enkla funktioner och tillägg. I iPad och Mac kallas den inbyggda funktionen Läsarvy. När du är på en sajt klickar du på den artikel som du vill läsa. Till vänster i adressfältet ser du fyra små horisontella streck (inringade på bilden nedan). Klicka på dem så får du tillgång till artikeln i ett avskalat format (se samma artikel i avskalat format på andra bilden nedan).

 

smålandsposten

 

IMG_0107

 

Använder du PC behöver du själv hämta hem ett program eller tillägg. Har du Chrome som webbläsare hittar du flera i Chrome Web Store. När du installerat tillägget hittar du det uppe till höger i verktygsfältet. Du väljer alltid först den artikel du vill läsa och klickar sedan på tillägget för att få det i en avskalad vy. Här nedanför är några exempel på olika tillägg.

BeeLine reader: Speciellt för Beeline är att texten skiftar i olika färger vilket man menar ska underlätta läsandet och minska risken att man hoppar över rader eller läser samma rad flera gånger. Du avgör själv om det är en hjälp för dig! Du kan använda tillägget obegränsat i 30 dagar därefter 5 gånger per dag.

 

Readability: Ger en uppskattning på hur lång tid det tar att läsa artikeln. Storlek på text samt bakgrund kan anpassas.

Fler förslag på tillägg för en bra läsarvy hittar du på Digitalaverktyg.se. Här hittar du även information om ett tillägg som blockerar reklam på den sidan du befinner dig, Adblock.

Foto: CC. Freestocks.org