Synka googlekalendern med mobilen

Med skolan webbplattform Google Apps for Education får du en egen googlekalender. För att komma åt den i din mobil laddar du ner Googles egen kalenderapp eller synkar ditt googlekonto med telefonen och använder den kalenderapp som passar dig bäst.

Enklast synkning får du genom att använda Googles egen kalenderapp som finns för iPhone/iPad och Android. För att komma igång laddar du ner appen och loggar in med ditt gogglekonto så synkas din kalender automatiskt. För information om andra kalenderappar kan du kolla här.

 

Om du istället vill använda den inbyggda kalendern eller någon annan kalenderapp så kan du följa stegen nedan för att synka:

iPhone/iPad

1. Koppla upp dig via mobilt bredband eller på ett hemmanätverk. Se till att INTE vara uppkopplad på skolans nätverk. Skolans/kommunens nätverk spärrar en del portar vilket gör att man inte kan ”lägga till” externa tjänster som Googles. Det är dock bara när du sätter upp kontot som du behöver vara på ett annat nätverk, när du väl är igång så fungerar skolans nätverk.

2. Gå in i Inställningar och välj E-post, kontakter, kalendrar. Här väljer du Lägg till konto och sedan Google.

synka kalender

3. Logga in med din mailadress och ditt lösenord till ditt skolkonto på Google. Dyker inte vyn nedan upp kommer du att bli ombedd att fylla i dina uppgifter för det konto du vill lägga till på annat sätt. Fyll då i uppgifterna (Namn: ditt namn E-post: din skolmail Lösenord: lösenord för inloggning på skolmail) och fortsätt på steg 5.

synka kalender 2

4. Godkänn att din mobil/platta får nyttja uppgifter från Google.

5. Välj i första hand att synka Kalender och Kontakter. Markerar du kontakter kan du söka i skolans kontaktdatabas efter lärare och elever. För E-post rekommenderas att du laddar ner gmail-appen istället för att använda telefonens eller plattans inbyggda.

synka kalender 3

6. Starta om kalenderappen du vill använda och gå in under rubriken Kalendrar. Där ska du nu hitta googlekalendern som du la till samt kalendrar du prenumererar på t.ex. klasskalendern. Det kan ta några minuter innan synkningen är igång så syns den inte direkt får du vänta en stund. Markera de kalendrar du vill se i appen. Du kan även gå till https://www.google.com/calendar/iphoneselect för att se dina synkroniseringsinställningar och göra förändringar.

 

Android (kan variera lite med telefon)

1. Koppla upp dig via mobilt bredband eller på ett hemmanätverk. Se till att INTE vara uppkopplad på skolans nätverk. Skolans/kommunens nätverk spärrar en del portar vilket gör att man inte kan ”lägga till” externa tjänster som Googles. Det är dock bara när du sätter upp kontot som du behöver vara på ett annat nätverk, när du väl är igång så fungerar skolans nätverk.

2. Gå till Inställningar och välj Konton och sedan Lägg till konton.

3. Välj Google och följ instruktionerna. Du kommer troligen bli ombedd att ange betalningsinformation men du kan välja att hoppa över detta.

4. Välj i första hand att synka Kalender och Kontakter. Markerar du kontakter kan du söka i skolans kontaktdatabas efter lärare och elever. För E-post rekommenderas att du laddar ner gmail-appen istället för att använda telefonens eller plattans inbyggda.

5. Starta om kalenderappen du vill använda och gå in under rubriken Kalendrar. Där ska du nu hitta googlekalendern som du la till samt kalendrar du prenumererar på t.ex. klasskalendern. Det kan ta några minuter innan synkningen är igång så syns den inte direkt får du vänta en stund.

 

 

Foto. CC. Hernán Piñera