Viktiga funktioner i Google!

När du skriver i Google dokument kan du direkt få hjälp med stavning på både svenska och engelska, du kan få text uppläst och du kan låta datorn skriva det du säger.

Stava Rex (svenska) och SpellRight (engelska) är riktigt bra stavningsprogram som rättar både stavning och grammatik. Vad menar egentligen den som skrivit shonalist? Stava Rex föreslår journalist och visst förstår man att det är ordet som avses när man ser förslaget. Det hjälper dig även med ord som har helt olika betydelse men som stavas nästan likadant t.ex. hjärna och gärna.

För att hitta Stava Rex och SpellRight för Google Docs går du in i ett googledokument. Under menyn Tillägg väljer du att starta Stava Rex eller SpellRight. Första gånger du använder det kommer du troligen få några frågor om ditt googlekonto, godkänn och gå vidare!

 

 

spell right

Programmen är relativt enkla att använda men ta gärna del av instruktioner i text (Stava rex i Google Docs hittar du här, Spell right i Google Docs hittar du här) eller i en film som spelats in av specialpedagogen Helena Wallberg (den hittar du här).

 

oribi speak

 Oribi Speak är en talsyntes som du kan använda i Google, både på webben och i dokument. Talsyntesen läser upp skriven text så att du samtidigt som du läser (eller istället för att läsa) kan lyssna på texten. I inställningar kan du välja mellan flera olika språk samt manlig och kvinnlig röst. Tillägget (se bilden) hittar du i övre högra hörnet på din dator eller chromebook. För att använda tillägget markera du den text du vill ha uppläst och klickar på den gröna ikonen. Tänk på att om du markerar en lång text tar det en stund innan texten läses upp. Prova gärna att lyssna på text som du själv har skrivit, kanske uppfattar du innehållet annorlunda när du hör texten?! Det går även bra att lyssna på pdf:er men då behöver du gå tillväga på ett annat sätt. Du markerar din text, högerklickar på texten du markerat och väljer ”läs markerad text”. Får du pdf:en i ett mail kan du behöva ”hämta” filen innan du kan markera i texten (läs mer i manualen som länkas nedan). Oribi Speak kan även ljuda bokstäver, ord och meningar under tiden du skriver, funktionen kan du själv enkelt aktivera eller avaktivera under inställningar.

Manual i text för Oribi Speak hittar du här och film av Johanna Kristiansson hittar du här.

Använder du iPad och vill lyssna på text finns en instruktion för hur du gör på Digitalaverktyg.se.

 

I Google Dokument finns även en dikteringsfunktion. Öppna ett googledokument, under menyn verktyg väljer du Röstinmatning. Det dyker nu upp en ruta men en mikrofon, klicka på mikrofonen och prata in det du vill ha nerskrivet. För att det ska bli bra måste man tala tydligt och det krävs ofta redigering i efterhand men testa hur funktionen fungerar för dig! Johanna Kristensson ger på sidan Logopeden i skolan instruktion i text och film, länk hittar du här. Att använda röstinmatning i mobil eller platta fungerar ofta bra och mer info om det kan du hitta här.

 

Foto: CC. Joachim Schlosser