Björns Studieteknik

Många högskolor och universitet har bra information om studieteknik. Endel är givetvis riktat mot högre studier men det allra mesta går att använda sig av även på gymnasiet.

På KTH har Björn Liljeqvist gjort en serie filmer där han berättar om grundläggande studieteknik. Det är nio filmer i serien och de kan ge konkreta tips på hur du kan läsa kurslitteratur och anteckna under föreläsningar. Björn menar att du påverkar dina förutsättningar att hänga med under lektion bara genom att ha en penna i handen när du lyssnar, att du blir mer uppmärksam när du är redo att ta anteckningar. Du kan även lära dig mer om vikten av att repetera för att komma ihåg och få tips på hur du kan planera dina studier.

Länkar till filmerna:

Vad gör en student framgångsrik i sina studier

Studiedagbok

Att studera med eller utan studieteknik

Prokastinering/Bryta mönster

Att ta anteckningar

Att repetera

Att planera

Att lära sig räkna och programmera

Att läsa kurslitteratur

 

Hur använder jag materialet?  Kolla igenom rubrikerna på filmerna och välj ut den film som du tror du har mest nytta av. Känner du igen innehållet? Är det metoder du redan använder eller finns det något nytt som du kan testa? Om det är något nytt du vill testa kan du göra en plan för när du ska använda metoden och hur många gånger du ska testa innan du utvärderar hur det funkade för dig. Om du inte brukar ta anteckningar är kanske första steget att ta med penna och papper till nästa lektion så att du har möjlighet att skriva ner några korta minnesanteckningar, kanske hjälper det dig att hänga med bättre.

 

Foto: CC. David A Ellis