Spela och träna minnet!

Det finns mängder med appar som sägs träna minnet. Olika appar har olika fokus, ofta handlar det om full koncentration under korta sekvenser samtidigt som man ska minnas mönster eller information som sedan ska repeteras.

I apparna tränas arbetsminnet. Det använder vi när vi ska hålla information aktuell under en kort stund samtidigt som vi gör något där vi använder informationen. Ett typiskt exempel är när vi får en muntlig instruktion i flera steg, då måste vi komma ihåg instruktionen samtidigt som vi ska utföra uppgifterna. Det är få appar eller program för arbetsminnesträning som kan bevisa en långvarig effekt men visst ger träning resultat. Prova själv och se vad du tycker!

 

Här är fyra exempel på appar:

Memory Trainer:  En gratisapp för Andriod som erbjuder flera olika övningar att välja mellan. Man kan även följa olika workout sessioner med tre olika övningar som följer på varandra. Svårigheten ökar ju bättre du blir.

Clockwork Brain: Finns som gratis light-version och som betalapp till iPhone/iPad. I gratisversionen kan man samla poäng som man sedan kan använda till att låsa upp nya spel. Grunden är fyra spel där man bl.a. ska känna igen siluetter och memorera sifferkombinationer.

Ruby Repeat: En gratisapp för iPone/iPad. En enklare app som erbjuder ett spel i två varianter. Du tittar på en serie blinkande plattor som du direkt efter ska återge på samma sätt.

n-back: En gratisapp för iPhone. Spelet bygger på att man ska räkna ut ett enklare tal t.ex 3+7 och samtidigt som man sedan skriver in sitt svar får man ett nytt tal osv. Med andra ord ett krävande arbete för ditt arbetsminne.

 

 

 

 Foto: CC. Abhijit Bhaduri